SPARRISMENY OCH VINPROVNING PÅ SVENSKA VINER
Sparrismiddag 2025
Vi fick glädjen att fira några av vårens godaste primörer; den vita och gröna sparrisen, tillsammans med gäster Lördagen den 3:e Maj på Chalmers Golfkrog!
Jens Nyström från Dryckesevent var på plats och spred sin fantastiska vinkunskap och glädje med gästerna. Kvällen inleddes med en spännande vinprovning på Svenska Viner!
Svenska viner är starkt på frammarsch och får stor uppmärksamhet internationellt!
Det pågår ett flertal spännande forskningsprojekt. Optimismen bland våra 50-tal vinbönder är stor. De vita och mousserande vinerna ligger i framkant men det börjar poppa upp en del bra Pinot Noir och lovande rosé på blåa druvor. Nu hoppas vi kommande gårdsförsäljning ska ge extra skjuts åt svensk vinnäring. Vi gjorde en rundresa på vingårdar i södra Sverige. Druvan Solaris dominerande men även ren Rondo ( blå druva) och mousserande från Skepparps vingård på Cabernet Cortis och Sauvignon Gris. Kvällens vinnare blev Aniara från Flädie vingård. Ren Solaris som förädlats både på stål och fat.
Kvällens viner i Vinprovningen
Nr 30508 Skeppars Zero Dosage (Mousserande)
Nr 32551 Solaris Barrique Arilds vingård
Nr 39367 Pegasus Natur ek, Flyinge vingård
Nr 34478 Aniara Barrique Flädie Mat och Vingård
Nr 32044 Vega Vingården i Klagshamn
Efter ett välkomnande glas Stringhetta Prosecco Rosé en trappa ner var det sedan dags för Sparrismenyn med tillhörande vinpaket (inom parentes i kursiv stil) noga utvalt av Jens.
Sparrismeny Chalmers Golfkrog
PILGRIMSMUSSLOR | Confiterad vit sparrisknopp | Emulsion | Krasse | Regnbågsrom (Le Versant Chardonnay | Härlig fruktig Chardonnay från kooperativ med hög kvalité i Laungedoc)
På tallriken fanns också inkokt, tunt hyvlad vit sparris och gräslöksblommor. Emulsionen var en Hollandaise med finhackad gräslök.
FJÄLLRÖDING | Stekt vit sparris | Champagnevinegrätt på grön sparris och pinjenötter (Louis Latour Pinot Noir Les Pierres Dorées | Pinot Noir från utvald växtplats i Beaujolais från mästerliga Bourgogne producenter)
I purén fanns också råstekt brunoise på vit sparris och fint riven Parmesan.
ANKBRÖST | Sotad grön sparris | Rostad gulbeta och steklökar | Amandinepotatis | Tryffelsås ( Gemma Barbera d’Alba Bricco Angelini | Snyggt balanserat paket från familjegård i Piemonte med ljuvlig frukt och syra)
Inga överraskningar, helt enkelt som beskrivningen är! 😉
KATA | Lagrad hårdost från Västgöta Kloster | Puré på grön sparris och gröna ärtor (här fick ankans vin agera kompis med ost och puré)
Var det Västgöta Kloster eller Castello?
RABARBER | Jordgubbar | Mynta | Chokladmousse | Krossade Drömmar (Château Tirecul La Gravière Les Pins, 2023 | Bordeaux. Gyllene druvnektar av Semmilion och Muscadelle från en av Bordeaux’s främsta dessertvinsmakare)
Pris per person Vinprovning + Sparrismeny + Vinpaket 1475 kr
Tack till alla gäster som kom – det här gör vi gärna om!
Fredrik, Isabelle och Jens
Feedback från våra gäster
Var du med på Sparrismiddagen och vill lämna din Feedback? Det uppskattas verkligen, tack!
”Tack för en mycket trevlig kväll. Som vanligt mycket god mat och gott vin.” (Urban O)
”Tack för en mycket trevlig kväll! Intressant och rolig vinprovning, supergod mat med matchande goda viner!!!!” (Lena B)
”Ett fantastiskt trevligt event!! Deltog inte i vinprovningen, men jisses vilken bra middag!!” (Roger N)
Sparrismiddagen 2025
Foton tagna av Isabelle, Jens och Fredrik under Sparrismiddagen. Har du tagit några fina foton? Du får gärna dela dem med oss!











